2012. január 13., péntek

Az álmokhoz való viszonyulásról

Az emberek nagy többsége álmodik vagy legalábbis volt idõszak az életében, amikor álmodott. Van aki helyesen viszonyul álmaihoz és van aki nem. Hogyan viszonyuljunk álmainkhoz?




Az álmok is, mint minden egyébb szellemi jelenség három típusú lehet: származhat Istentõl, származhat az ember szívébõl, elméjébõl és származhat a gonosz lélektõl. A szentírás az, ami hitelesen eligazít az álmok dolgában:

Jer 23,28 - Az a próféta, aki álmot lát, csak mondja el a saját álmát. De aki tőlem veszi a szót, hát hirdesse hűségesen! Mi köze van a pelyvának a búzához? - mondja az Úr.
Jo 3,1 - "Mindezek után kiárasztom Lelkemet minden testre. Fiaitok és leányaitok jövendölni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok meg látomásokat látnak.
Eszt 10,b - Emlékezz az álomra, amelyet ezekkel az eseményekkel kapcsolatban láttam - semmi sem maradt beteljesületlenül...
Sir 34,1 - Csalóka remények után fut a balga, hiszen csak balgákat izgatnak az álmok. Mint aki árnyék után kapkod és szelet kerget, olyan az is, aki álmaira épít. Rokonságban van a tükör és az álom: az arcnak képmása áll szemben az arccal. Lehet tisztát várni a tisztátalantól, vagy igazságot várni a hazugságtól? A jóslások, jövendőmondások, álmok mit sem érnek, nem egyebek a vajúdó asszony képzelgéseinél. Ha nem az Úr küldi őket követségbe, ne törődjél velük. Sokakat vezettek tévútra az álmok, úgyhogy botladoztak az életük útján. Csalhatatlan módon teljesül a törvény, teljes a bölcsesség megbízható szájból
Mt 1,20 - Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt hozzá: "József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet Máriát, hiszen a benne fogant élet a Szentlélektől van!
Mt 2,13 - Azután, hogy elmentek, megjelent Józsefnek álmában az Úr angyala, s ezt mondta neki: "Kelj föl, fogd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, s maradj ott, amíg nem szólok, mert Heródes keresi a gyermeket, meg akarja ölni."
Mt 2,19 - Amikor Heródes meghalt, megjelent Egyiptomban álmában Józsefnek az Úr angyala,
Mt 2,22 - De amikor meghallotta, hogy Archelausz uralkodik Júdeában apja, Heródes után, félt odamenni, ezért egy álmában kapott utasításra Galilea tartományba költözött.
ApCsel 18,9 - Egy éjjel az Úr álmában felszólította Pált: "Ne félj, hanem beszélj, és ne hallgass!.


Tehát a szentírás által Isten arra tanít minket, hogy jöhet egy álom Õtõle, a Szentlélek Istentõl, vagy jöhet egy álom egy angyala által, mint üzenet Istentõl, de könnyen megtörténhet, hogy csak ámítjuk önmagunkat szívünk- elménk álomszerü müködésével, vagy ami a legrosszabb, hogy az ördög csal meg minket mindenféle álommal, hogy tévútra vezessen. Tehát az álmok is, mint a látomások vagy egyéb próféciák, megkülönböztetésre szorulnak.

1. Álmok Istentõl, a Szentlélektõl vagy egy angyal közvetítésével

Ezek az álmok igazak, mert Istentõl vannak, de különbözõ értelmük és céluk lehet. Ezeknek az álmoknak a következõ ismertetõ jelei vannak:

- mélyen megérintik bensõnket és mély benyomást gyakorolnak ránk;
- nem feledjük el azokat sem felkelés után sem késõbb, akár halálunkig sem;
- nagy és titokzatos örömet okoznak vagy szent félelmet keltenek bennünk;
- a képsorok, hangok, szavak értelme és szimbolisztikája megegyzik a szentírás értelmével, szimbolisztikájával;
- az álom nem szorul magyarázatra, mert egybõl értjük azt a szívünk mélyén, még akkor is, ha bizonyos részleteit nem tudjuk pontosan megfejteni.

Az Istentõl származó álmokat sem szabad kötelezõen bekövetkezõ dogoknak tekintenük. Lehetnek azok igéretek, meghívások, amelyekre válaszolnunk kell életünkben, lehetnek bizonyos jövõbeli dölgok kijelentései, vagy emberekre, közösségekre vonatkozó intelmek, figyelmeztetések.

2. Álmok, amelyek az ember szívének és elméjének müködése

Ezek az álmok megjelenhetnek bizonyos szellemi tevékenységek, gondok vagy stressz nyomán. Ezek az álmok zavarosak, összefüggéstelenek, a napi gondokkal kapcsolatosak, nyugtalanítóak és legtöbbször az ember már aznap csak halvány foszlányokra emlékezik.

3. Álmok amelyek az ördögtõl származnak

Ezek az álmok hazugok és veszélyesek, mert izgalmasak, nyugalanítóak és az embert kíváncsivá teszik. Ezek az álmok sem mennek ki az ember fejébõl egykönnyen. Általában bizonyos képek formájában jelennek meg, amelyek a jövõt sejtetik vagy bizonyos emberekkel való kapcsolatainkat. Sokan vannak akik az ilyen álmok után, álomfejtõ könyvekhez folyamodnak vagy álomfejtõ boszorkányokhoz mennek. Ez bûn, mert ez hazugság és a bálványimádás egyik formája. Ezek által az ördög behálózza az embert hamis reményekkel és befolyása alá veszi az ember mindennapi döntéseit. Ekkor az ember már az álmai szerint hozza meg mindennapi döntéseit és ábrándokat kerget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése